Roborovski Opdræt

Download PDF

Med hjælp fra en finsk opdrætter (Goldilocks’s opdræt ved Veera Kujansuu) har vi fået informationer, der gør at roborovski dværghamster opdræt nu får deres egen side om opdræt, idet de adskiller sig så meget fra opdræt af de andre dværghamster.
Siden er bygget lidt anderledes op end de andre, da den er en oversættelse af den artikel jeg har fået fra Veera selv.

 

Tidspunker

  • Kønsmoden – så tidligt som 4 uger
  • Første parring hunner – 8 uger, meget gerne senere omkring de 6
  • Seneste tidspunkt for parring for førstegangs hunner – 1-1½ år
  • Sidste kuld inden – Når hun ikke længere er fertil omkring 1½-2 år
  • Første parring hanner – 8 uger, men vent gerne til 4 mdr
  • Drægtighedsperiode – 19-21 dage (de kan dog trække den til 31 dage)
  • Fravænning og flytteklar – 28-35 dage anbefales
  • Flytte for sig selv alene senest – 2-3 mdr.
  • Næste kuld – Ofte bliver hunnen parret igen umiddelbart efter fødsel, hvis ikke hannen fjernes vil der typisk komme unger hver 21.-28. dag. Fjernes hannen tilrådes det at lade hunnen få en pause på mindst 4 uger.

 

Før parring

Før man sætter hamsterne sammen er der lidt ting der er godt at overveje og undersøge:

  • Der kan kommer rigtig mange unger – hvad gør jeg, hvis ikke jeg får dem alle solgt?
  • Er begge hamstere i god form? Kan moren klare et kuld og er hun klar til det?
  • Hav nummeret klar til vagtdyrlægen – man ved aldrig om parring og/eller fødsel ender i problemer
  • Passer mine hamstere godt sammen i farve og aftegning? Tjek Hamsterpaletten før du parrer hamsterne.
  • Kan du rådgive dine købere? Dine købere vil formentligt først komme til dig med spørgsmål – ved du nok til at kunne rådgive dem ordentligt?
  • Forventer du at tjene penge på det? Glem det… :o)  Det er ingen guldgrube at opdrætte hamstere :)  ungerne spiser meget og de skal have masser af kvalitetsfoder og have skiftet buret forholdsvist ofte – det er dyrt at have hamsterunger.

 

Efter kuldet

Har man ikke købere til alle sine hamsterunger, vælger mange at aflevere dem i en dyrehandel. Dyrehandlere har typisk mange kunder og kan “nemmere” få ungerne solgt.
Aflevere man sine unger her, når de er 4-6 uger gamle, så husk at aflevere dem i de to kønsgrupper, og sikre dig, at de ikke blandes igen, når de kommer derud, så man ikke risikere at hunnerne bliver drægtige i dyrehandleren.

 

Oversættelse af artikel fra Veera Kujansuu juni 2012

Roborovski dværghamster avl

Hvor gammel skal den være?
Hunnen har den bedste alder for at avle ved omkring 5-6 måneders alderen. Egne erfaringer viser at først efter 6 måneder har hunnen den optimale alder for at avle godt. Fertiliteten varer til hun er mindst 12 måneder – ofte ældre. Roborovski hunner har meget sjældent komplikationer med fødselen, end ikke hvis de kommer sent i gang med deres første kuld.

Hannen har ingen aldersgrænser og de er fertile livet igennem. Det anbefales dog at lade dem blive mindst 4 måneder eller ældre før de får unger første gang, for at man kan kende til hamsterens personlighed og dermed undgå at avle på adfærdsproblemer (aggresivitet bl.a.) eller arvelige sundhedsproblemer.

 

Parring

Da brunst på roborovskier ikke kan ses af mennesker, må man prøve sig frem med at sætte han og hun i samme bur, når begge hamstere er klar. Naturligt har roborovski dværghamstere en social adfærd over for hinanden og det bør ikke være et problem at sammensætte kønsmodne roborovski dværghamstere.
Er der problemer i den sociale adfærd overfor andre roborovski dværghamstere frarådes avlen på den roborovski dværghamster, da den sociale adfærd i stor grad er arvelig.

Sammensætning foregår ved først at sætte hannen og hunnen i et bur med kun bundstrø, mad og vand. Den første nat holder man godt øje med dem, og enes de fint uden de slås, gives der en god rede og andet burindhold. Når to roborovski dværghamstere holdes sammen tilrådes det at der er ”to af alt”; altså to hjul, to sandbad osv. så de ikke kommer op at slås om enkelte ting.
De skal ligeledes gå i et et-niveau bur uden en masse forskellige rum, da dette kan give situationer hvor den enkelte vil danne territorium.

Opdræt af roborovski dværghamstere kan være ret svært, fordi et sammensat par kan gå rigtig længe sammen uden at få unger. Nogle par får unger med det samme de bliver sat sammen, mens andre par kan gå sammen i et år før de får første kuld.

Roborovski dværghamstere er en af de arter som er meget fintfølende over for årstidernes skifte og foråret er den bedste tid for at opdrætte roborovski dværghamstere.  Ofte vil en hun, som selv er født efter sommeren ikke gå i brunst før foråret kommer. Dermed er det godt at have sammensat parret inden foråret kommer, så de går sammen når hun går i brunst.
Hvis ikke hun går i brunst eller de ikke parrer i løbet af foråret/forsommeren kan det være på grund af miljøet. Den optimale temperatur er 18-22°C og de bør have en 12 timers lys-cyklus.

 

Drægtighed

Roborovski dværghamstere er typisk drægtige i 19-21, men det er set at de er gået helt op til 28 dage. Er det et lille kuld kan drægtigheden være helt umulig at se på hunnen indtil den sidste uge op til fødsel, hvor dievorterne begynder at hæve og blive mere synlige end normalt.

Igennem drægtigheden skal hunnen naturligvis have så meget at spise som hun har lyst til. Et godt kvalitets hamsterfoder samt tilskud som indeholder rigeligt med proteiner og vitaminer.
Når man ser hunnen er drægtig bør man rengøre buret helt og give hunnen masser af redemateriale til en god varm rede.

Hvis man lader hannen og hunnen gå sammen vil hannen ofte få lov til at hjælpe med at passe ungerne. Men samtidig risikerer man også at hunnen vil blive parret igen umiddelbart efter hun har født. To kuld lige i træk er rigtig hårdt for hunnen og er ikke anbefalelsesværdigt. I stedet bør hunnen skilles fra hannen, når man ser hun er drægtig.

 

Kuldets opvækst

Ofte er kuld hos roborovski dværghamstere fra et til syv unger. Det største kuld hos en finsk opdrætter er 9 unger, men det hører til sjældenheder at kuldene bliver så store.

Roborovski dværghamstere er født uden pels og helt blinde. Mens de er små skal moren ikke forstyrres unødigt. Når man en gang om dagen kigger til ungerne og tæller dem, skal man sørge for ikke at have nogle nye ukendte lugte på sine hænder. Sørg f.eks. altid for at have nyvaskede hænder (ikke parfumeret sæbe!) og gnid lidt bundstrø fra buret i hænderne inden du åbner for reden. På den måde lugter du mest muligt at kendte omgivelser og bringer ikke farlige lugte med dig.
Er hunnen tryg ved dig som menneske vil din menneskelugt på ungerne ikke stresse hunnen ret meget, men det er bedst at lugte af for mange forskellige ting. F.eks. skal man ikke lige have håndteret andre hamstere, da deres lugt kan forstyrre hunnen meget.
Mens ungerne stadig er små og blinde bør man ikke forstyrre hunnen mere end højst nødvendigt. Et dagligt tjek er alt der anbefales.

Unger og mor skal naturligvis have alt det foder de kan spise og gerne med tilskud af protein- og vitaminrig kost.

I en alder af 4-5 dage har ungerne nu så meget pels at farverne kan ses og allerede 7 dages alderes er hunungernes dievorter fremme, så man kan kønsbestemme dem. Dog skal de stadig ikke håndteres for meget før deres øjne kommer frem og de kan se i en alder af 9-13 dage, hvor de også begynder at bevæge sig uden for reden og udforske buret.

Når de er omkring de 2 uger kan man for alvor begynde at håndtere ungerne. Man skal huske at roborovski dværghamstere er en meget hurtig lille art, så man skal være lidt ekstra forsigtig ved håndtering af ungerne. Ofte vil man ikke kunne gøre dem helt så tamme og rolige som andre dværghamster arter, men med regelmæssig håndtering kan man komme rigtig langt.

Omkring 21 dages alderen dier de ikke længere hos deres mor og er ikke så afhængige af deres mor. Men de er stadig ikke klar til at leve for sig selv. Kun hvis hunnen får et kuld mere når ungerne er 21dage må tages fra. Her bør ungerne dog komme i et bur samlet. Når de så er 28 dage begynder de gerne at blive kønsmodne og de bør skilles i kønsgrupper. Nogle lader dog hunnerne gå hos moren til f.eks. at hjælpe med det næste kuld.
Når de så bliver 35 dage (5 uger) er de nu klar til at komme ud og bo for sig selv. Hunner kan ofte gå sammen i par, idet søstre har god sandsynlighed for at kunne gå sammen. Hanner derimod bør holdes for sig selv i eget bur – 1 hamster, 1 bur. Begge køn trives dog fint med at gå alene.

 

Kønsbestemme ungerne

Roborovski dværghamstere kan være ret svære at kønsbestemme, i det de jo er en lille hamster og forskellen mellem han og hun er mindre end ved andre hamstere. Hanner har heller ikke tydelige testikler som f.eks. kinesere og guldhamstere.

Mens ungerne er under 3 uger kan hunnerne typisk nemt kendes på at deres dievorter er meget tydelige igennem pelsen.

Ellers ser man på afstanden mellem anus og kønsåbning. Hannens afstand er cirka den dobbelte af hunnens. Dette er naturligvis nemmest at se, hvis man har begge køn i et kuld og kan sammenligne. Hannen har en duftkirtel som oftest er synlig i kraft af en gullig plet på mavens pels.

Gode billeder til at kønsbestemme: http://roborovskihamsters.webs.com/sexing.htm

Share

En tanke om "Roborovski Opdræt"

  1. Pingback: Nyt om roborovski dværghamstere |

Skriv et svar