Én eller to?

Download PDF

Hvor mange hamstere kan man egentligt have i et bur?
Man får nemt modstridende svar, når man stiller dette spørgsmål – og svaret varierer typisk alt efter, hvem man spørger.

Spørger man dyrehandlere får man desværre typisk svaret: De går fint sammen alle 4.
Men man skal samtidig huske, at spørger man dyrehandleren, så spørger man også hans pengekasse. Dyrehandleren sælger dyr, for at tjene penge.

Der er mange meninger om, hvorvidt hamstere skal gå alene eller ej, og her på HamsterInfo vil vi ikke sige enten eller for alle arter over én kam.

Guldhamstere er et udpræget solitært dyr. Studier fra vilde guldhamstere viser, at de bor alene i huler under jorden. Alene! De mødes kun, når hunnen er i brunst og hun besøger en han i nærheden for at blive parret. Herefter forlader hun ham igen, og føder og opdrager ungerne alene.
Dette kan vi som ejere også nemt efterligne, også når vi skal have dem parret. Hunnen kommer i tydelig brunst hver 4. aften, hvor vi nemt kan parre hende i hannens bur og fjerne hende bagefter.
Guldhamstere skal altså bo alene. De bliver kønsmodne allerede ved 4-7 ugers alderen, og de vil hurtigt herefter begynde at slås.

Vinterhvide og Campbells dværghamstere er meget forskellige. Deres personlighed har meget at sige. Nogle enkelte hamstere kan gå med hvilken som helst partner. I naturen findes de typisk i meget små kolonier, hvor individerne kan gå, hvis ikke de passer ind. Men i fangenskab er det nogle helt andre forhold vi byder dem, og de kan ikke bare gå.
For vinterhvide kan det være svært for os, at efterligne deres natur, når det kommer til parring uden at sætte dem sammen i par. Rigtig mange trives endda i avlspar. Men mange hunner vælger at smide deres partner ud, enten når ungerne er født og han forsøger at parrer hende igen, eller når hun når alderen, hvor hun ikke længere kan føde unger. Og så har man travlt med at få dem skilt ad, hvis de begge skal overleve.
Derfor anbefaler HamsterInfo, at vinterhvide og campbells bor alene. Skal man have unger, anbefaler vi, at de sættes sammen som 4-7 ugers, for at være et avlspar, og når de ikke længere gider hinanden skal de skilles hurtigt.

Kinesisk hamster har det meget som vinterhvide og campbells og vores anbefalinger er derfor som ovenstående.

Roborovski dværghamsteren er den mest sociale art der kendes.
De kan i det vilde gå i meget store kolonier i blandet køn og alder. Typisk vil de ældste sterile dog ikke acceptere tilstedeværelse af andre. Der findes lidt forskellige linjer i Danmark, men generelt er det faktisk sådan, at især brødre, som ikke kan lugte andre hunner, går rigtig godt i spænd hele livet igennem. Hunner viser størst sociale tendenser, men magtkampe kan stadig nemt opstå. (læs evt. mere under selve roborovski informationen om deres sociale adfærd)
HamsterInfo anbefaler, at roborovski’er enten holdes alene, dette tager de ikke skade af, eller at søstre holdes sammen i par. Hanner anbefaler vi ikke holdes sammen, da hannerne typisk ikke er så glade for socialt selskab.
Avlspar er også her vejen frem for at få unger, og disse avlspar kan nemt være for livet, når først de er blevet glade for hinanden. Avlspar hos roborovski’er kan typisk sættes sammen op hele livet igennem uden de store problemer, hvis de er fra en god social linje.

 

Når man holder to dværghamstere sammen er der dog nogle ting, som man skal overveje.
Man skal altid have lige så mange bure, som man har hamstere. Man skal nemlig kunne skille dem ad øjeblikkelig, hvis de begynder at skændes. Det er altså ikke en måde at spare bure på.
Når man holde to sammen, er der flere måder, hvorpå man kan gøre sit til, at minimere risikoen for skænderier og slågsmål. De ting som hamsterne typisk skændes om er; reden, vand, mad, sandbad og løbehjulet. Derfor bør man altid som minimum have lige så mange reder, vand og madsteder, sandbad og løbehjul, som man har voksne hamstere i sammen. Buret skal være i ét plan, altså ingen hylder eller lign., og skal være “et rum”. Sammenkoblede bure og masser af forskellige niveauer kan være med til, at skabe splid om de forskellige afdelinger.

Share

Skriv et svar