HaPV – Guldhamster

Download PDF

HaPV, eller Hamster Parvo Virus var for nogle år tilbage kendt som en frygtelig sygdom.
Vi har i Danmark kun haft få udbrud med et par års mellemrum, men hver gang har det kostet hele bestanden af hamstere hos de, der fik udbrud.

HaPV er en virus som kun kan smitte guldhamstere, og som overførs via berøring. Hvor lang tid mennesker eller andre hamsterarter kan bære på virussen er uvist, men førhen var reglerne for HaPV, at havde man udbrud, måtte man ikke sælge ud af guldhamstere i bestanden, men man ste stadig rask væk sine dvarge på trods af køber også havde guldhamstere – og det uden at køberens guldhamstere blev smittet. Så levetiden for denne virus, uden en guldhamster som vært, er altså utroligt kort – både på mennesker og andre hamstere.

Førhen forventede man at alle guldhamstere i en bestand ville dø af denne frygtelig virus og derfor blev proceduren hurtigt, at havde man først fået en HaPV ramt guldhamster, så skulle resten enten aflives eller man måtte gå i totalt isolation ift. salg og indkøb af guldhamstere indtil de var døde af HaPV eller alderdom. Man indførte karantæne regler for, hvordan man skulle håndtere det, men heldigvis kan både virus og hamstere udvikle sig.

I dag kan man nemlig se, at HaPV’en ikke er så slem som den var den gang. Det er en virus, som guldhamstere i dag kan udvikle immunitet overfor, og hamstere med et godt og veludviklet immunforsvar, vil ikke blive syg overhovedet ved møde af denne virus. Faktisk antager man nu i dag, at langt de fleste guldhamstere allerede har været i kontakt med denne virus og dermed også er immune. Den ses altså nu nærmere som en slags “børnesygdom”, som langt de fleste hamster i dag er immune overfor, og at de få som ikke er det, vil møde virussen allerede som helt unge – enten i det hjem de bliver født i, eller deres nye hjem. Her vil de sunde og raske unger blot udvikle immunitet over for virussen og man vil ikke opdage det overhovedet.

Men de hamstere som ikke har mødt virussen før, og som af den ene eller anden grund har et svækket immunforsvar (f.eks. pga. flyttestress, foderskifte eller andet), kan inden for noget tid udvikle HaPV symptomer. Det vil typisk være hamstere fra personer, som har et meget “afskåret”/isoleret opdræt af guldhamstere i længere tid og derfor ikke har fået virussen ind. Disse vil derfor også være hårdest ramt, hvis de pludselig får virussen ind med et nyt dyr, som er rask smittebærer, for deres egne guldhamstere har ikke fulgt “udviklingen” ift. HaPV og er dermed ikke så godt rustet til at blive immune over for det.
En “rask smittebærer” er betegnelse for en hamster, som har mødt virussen og selv er blevet immun. En guldhamster kan bære rundt på virussen i op til 6-8 måneder.
For langt størsteparten af alle hamsterejere vil en rask smittebærer ikke være noget problem at købe, fordi vi i dag jo faktisk kun har immune guldhamstere, og de vil i de første ½ år efter mødet med virusen selv være en rask smittebærer.

Man var i mange år bange for at HaPV ramte hamstere ikke kunne opfostre kuld, men faktisk er virkeligheden, at de får kuld ganske fint som alle andre – og man fra start af sige med sikkerhed, at ungerne fra fødslen har udviklet immunitet mod HaPV.

 

HapV anses i dag for en sygdom på linje med de sygdomme, som vi mennesker også helst skal have som barn – altså en børnesygdom. I bestande som får dyr ind og ud hele tiden vil man uhyre opleve HaPV tegn, og den enkelte kæleejer vil faktisk aldrig se HaPV. Det er i dag reduceret til en meget mild sygdom, som ikke er værre end en forkølelse.

Alle karantæneforanstaltninger omkring HaPV har man droppet, for faktisk har karantæne den stik modsat virkende effekt.
Jo mere vi isolere vores hamstere, jo hårdere vil virusen også ramme, og jo mindre vi isolere hamsterne jo nemmere kan vores hamstere stå imod.

 

HaPV viser sig typisk ved, at hamsteren får vorter.
Billeder af HaPV sygdommen

Alle billeder er under fuld copyright og er venligst udlånt

Share

Skriv et svar