Diaré & Wet tail

Download PDF

Diaré

Diarékan ramme alle hamstere uanset alder, køn og art.
Det rammer typisk hamstere i forbindelse med brat foderskifte eller hvis den skifter miljø ved flytning. Vi mennesker kan også være smittekild, hvis vi ikke har en god nok håndhygiejne, mens vi rører ved hamsteren. Typisk er det faktisk fremmede bakterier der giver diaré, især bakterien E. Coli. Diaré kan også skyldes overfodring af frugt og grønt. Hamstere, hvis mave ikke er vant til det, skal ikke have ret meget af meget vandholdige fodertyper. Store mængder salat, agurk, div. frugt og overdrevent meget grød kan nemt være skyld i diaré, hvis ikke hamsteren er vant til disse fodertyper.
For at undgå diaré hos en hamster er der flere ting man kan gøre.
Er det en helt ny hamster man får hjem kan diaré undgås ved at;

  • Det nye bur er helt rent! Er buret brugt skal man virkelig have gjort buret godt rent, så alle fremmede hamsterbakterier fjernes. Dette kan gøres med Rodalon eller lignende produkter
  • Bundstrø og indhold er byt og/eller helt rent. Brugte træting skal have været overhældt med kogende vand så bakterier også er væk herfra.
  • Få evt. lidt af den vante bundstrø/redemateriale med. Det er med til at gøre det nye miljø mere “hjemligt”. Den får lidt af sin egen bakterier med sig og dette gør overflytningen meget nemmere.
  • Madpakke – Få altid en madpakke med. Skiftes der fra en fodertype til en anden, vil maven måske give bøvl. Få derfor altid lidt foder med, så man kan lave et langsomt foderskifte.

 

Generelt er der også nogle gode ting at huske, med de/n hamster/e man har i forvejen.

  • Lad aldrig hamstere skifte bure mellem hinanden, uden at de bliver vasket af. Hver hamster har forskellig tarmflora og afføring er største smittekilde til E. Coli.
    Lad den samme hamster komme tilbage i det samme bur og tilbehør, hver gang der ordnes bure.
  • Hvis den ene hamster skider på dine hænder, så vask dem inden du rør ved den næste! Hamsterens E. Coli bakterier kan også smitte dig selv, så gør det til en vane enten at vaske eller spritte hænder, hvis hamsteren skider på dig.
  • Generel god hygiejne. Hold bur og tilbehør rent. Hamstere er ikke dyr, som lever normalt i deres skidt og afføring, men er derimod faktisk ganske renlige dyr, hvis de har muligheden. Gør derfor jævnligt rent i de områder af buret, hvor hamsteren tisser og skider. Lad ikke let fordærveligt foder ligge for længe i burene heller. Havregrød, katte vådfoder, kogt æg o.l. guf skal ikke være i buret i ret meget mere end 15 minutter af hensyn til hygiejne. Husk også at tjekke reden og andre foderlagrer for den slags foder

 

Får man så endelig en hamster med diaré, skal man handle hurtigt. Hamstere bliver lynhurtigt dehydrerede og har ikke meget at stå i mod med. De er små dyr og handler man ikke hurtigt nok, kan det i aller værste tilfælde være livsfarligt for hamsteren.

  • Isoler hamsteren. Har man andre hamstere skal den syge “isoleres”. F.eks. bare ud i et andet rum.
  • Høj hygiejne. Før og efter man rør ved den syge hamster skal hænderne vaskes meget grundigt eller sprittes af. Dette beskytter både den syge hamster og andre hamstere, dyr og mennesker i huset.
  • Kog vandet. I vores drikkevand er der nogle små mikropartikler og bakterier, som er fuldstændigt uskadeligt for mennesker og raske dyr. Men for en hamster med maveproblemer, kan de være et problem. Kog derfor vandet og lad det køle af inden den får det. Og lad den endelig få masser af vand!
  • Fjern alt “lækkert” foder. Alt hvad der indeholder meget vand som frugt, grønt, div. typer grød o.l. skal fjernes totalt. Det er vanddrivende og kan ligefrem være skyld i diaréen.
  • Tilbød den masser af tørt foder og vand.
  • Til selve diaréen er mælkepasta som Zoolac eller fibreplex rigtig godt. Det genopretter tarmfloraen hos hamsteren og dermed en fast mave igen. Har man ikke lige zoolac eller fibreplex i hjemmet, en lørdag aften hvor hamsteren får diaré, så kan A38 også være rigtig godt som en “start”. Dog skal man hurtigst muligt skifte over til zoolac, fibreplex e.l. produkt så snart butikkerne åbner igen. Zoolac, fibreplex e.l. kan købes hos de fleste dyrlæger og de større dyrehandlere. Dog hedder det ikke altid zoolac eller fibreplex, men typisk har butikken/dyrlægen et tilsvarende produkt.
  • Hvis ikke det går i sig selv igen efter 3 dage med zoolac behandling, bør man søge dyrlæge omgående.

 

 

Wet tail – Våd hale sygdom

Det rammer kun guldhamstere, så har en dværghamster kan man være helt rolig.
Guldhamster som får diaré, bør man altid være meget obs på! Det er længe siden vi sidst har hørt om Wet tail sygdommen i Danmark, men den kan nemt komme ind via f.eks. dyrehandlehamstere.
Wet tail ligner nemlig til forveksling en helt alm. diaré. Hamsteren vil ud over diaréen lugte enormt dårligt, være klistret ind i afføring i bagpartiet, blive apatisk, få feber og i løbet af få dage vil det faktisk blive livstruende.
Derfor bør man med guldhamstere altid tage det meget alvorligt, hvis den får diaré. Wet tail skal behandles hos en dyrlæge så hurtigt som overhovedet muligt, idet det hurtigt kan blive direkte livsfarligt for hamsteren. Den bliver hurtigt så træt at den ingenting spiser og drikker og så går det lige pludselig meget hurtigt mod enden.
Wet tail skyldes oftest (ligesom diaré) en bakterieinfektion og tarmfloraen er i ubalance. Hvorvidt det er genetisk betinget er usikkert, men det er enormt smitsomt. Derfor bør guldhamstere med diaré altid isoleres og der skal opretholdes en høj hygiejne omkring hamsteren.

Det er heldigvis længe siden der sidst har været set nogle Wet tail tilfælde – seneste vi kender til her i Hamster Info er et tilfælde i Nordjylland og et på Fyn – begge tilbage  i 2009.

 

_

Share

2 tanker om "Diaré & Wet tail"

  1. ØV, hvor synd, det må være en træls måde at komme afsted på. :-/
    Og træls, at den har været i landet.
    TIP mod DIARE : Både dyr og mennesker kan diare stoppes med elektrolytter – det enkleste er saltvand m. sukker. Ca. 9 promille-opløsning af salt med ca. 4-5 gange så meget sukker. Kombiner gerne med Zoolac. 😀
    Kogende vand, 100 g + 1 g salt + 4-5 g sukker køles af og bruges i stedet for alm. vand.
    Kalve får 10 liter vand, en teske salt og 1 spiseskefuld sukker. Samme opskrift bruges i Afrika, når børnene får diare og mere skal der faktisk ikke til for at redde børn fra at dø af dehydrering. Tankevækkende !!!!

Skriv et svar