Forfatter: Husfred’s Hamsteropdræt
Det bliver der rigtigt tit spurgt om, har jeg bemærket. Så her er en samlet gennemgang, som måske kan være til hjælp.
Det er jo en hel videnskab i sig selv.
Rengøring er den process, hvor man fjerner snavset. Dvs med vand, sæbe og knofedt.
Man skal have afføringsrester, urinrester, den film af bakterier, der kaldes biofilmen, rust, jord, kalkbelægninger og den slags helt væk, før man kan gå videre til næste trin.
Desinfektionsmidler virker nemlig ikek,hvis de ikke kommer på en ren overflade.
Derefter skal man skylle al sæben af. Rigtigt grundigt. Sæberester ødelægger nemlig også virkningen af desinfektionsmidlet.
Så kommer vi til selve det at desinficere:
Den eneste måde man kan desinficere ordentligt på, uden en grundig vask først, er ved varme, så hvis man koger tingene er det en anden sag. (Man kan koge en hundebæ til den er steril. Jeg lover dog ikke noget om smagen bagefter) Den kommer jeg lige tilbage til om lidt.
Man skal også tænke på temperatur og virkningstid. Al desinfektion afhænger af de to faktorer.
De færreste almindeligt tilgængelige midler virker ved under 5 grader, så stå ikke ude i frostvejr med det. Tommelfingerregel: lad det sidde på i 30 minutter før det skylles af, hvis du er i temperaturer mellem 15 og 25 grader.
Sørg for god udluftning, og læs brugsvejledningen, for mange desinfektionsmidler er ret så giftige.
Og bagefter: skyl, skyl, skyl – vær helt sikker på at alle rester af desinfektionsmidlet er væk, så hamsteret ikke får det på sig, eller gnaver det i sig.
Men man skal altid tænke: hvorfor vil jeg desinficere den her ting? Er almindelig vand og sæbe ikke nok – grundig vaks med vand og sæbe er ofte rigeligt, f.eks. til bure hvor der ikke har været sygdom.
Generelt når man tænker i smittebeskyttelse og desinfektion laver man, bevidst eller ubevidst, en risikovurdering: hvilke smitstoffer kan denne ting have på sig? Hvilken skade gør smitstoffet, hvis det er der? Hvor stor er sandsynligheden for at der er skadelige smitstoffer på den her? Hvilke type smitstoffer? hvor overlevelsesdygtige er smitstoffet? hvordan kan man slå smitstoffet ihjel? Hvad er risikoen ved metoden? ….. etc….. og så vælger man den mindst risikable metode, som kan opnå den ønskede effekt.
F.eks. er virkon S noget af det allerbedste at slå virus, bakterier og svampe ihjel med. Men det virker ikke ved temperaturer under 5 grader, det virker kun på helt rene overflader uden sæberester og det får metal til at ruste…
Jeg foretrækker selv rodalon til alm. desinfektion, hvor der ikke har været et specifikt problem. Det er forholdsvist ugiftigt for mennesker, fjerner lugt og kan bruges på de fleste overflader uden at skade materialet. Der står på dunken at det kan bruges uden rengøring først, men det skal tages med et gran salt. Det er nemlig primært en kvaternær ammoniumforbindelse, og de er superfølsomme overfor organisk materiale, og sæberester.
Ulempen er at rodalon ikke virker overfor alle bakterier, (men virker ikke på virus) og hvis man altid kun bruger det, kan balancen ændre sig så der er flere af dem det ikke slår ihjel. Så jeg skifter mellem rodalon og sprit i al almindelighed. Jeg ville ikke vaske noget i rodalon eller andre desinfektionsmidler hvis hamsteren forventes at gnave i det bagefter… Det er mere noget jeg kan finde på at bruge til sten, plastiklegetøj og selve buret, hvis jeg mener der er en god grund til det.
Træ er noget af det sværeste at desinficere:
Diverse flydende desinfektionsmidler har svært ved at trænge ordentligt ind, og der vil kunne sidde rester af desinfektionsmidlet tilbage.
Så til træting ville jeg klart bruge varme – man kan koge en gryde vand, og smide trætingene i, når det bulderkoger.
Så skal det selvfølgelig tørre så det er helt tørt inden det kommer i buret igen. Det er jo lidt nemmere om sommeren. Meget gerne udsat for sollys – især virus kan ikke lide at komme i sollys, så der får man lige en lille ekstra effekt helt gratis.
Man kan også simpelthen bage trætingene i ovnen.
Uanset om man bruger tør eller våd varme, så skal tingene op over 100 grader i mindst 5 minutter.
Når mine dyr får friskt grønt udefra eller hø, så gør jeg ikke noget ved det, heller ikke ved grene vi klipper af vores træer.
Jeg ville ikke give hamstere sten eller nedfaldsgrene uden at lige skylle dem grundigt og måske give dem en desinficerende behandling – fordi risikoen for, at sten og nedfaldsgrene har bakterier fra vilde gnavere i min mening er meget større end risikoen for at grene klippet af træet har været i kontakte med vilde gnavere.
til særligt interesserede er der mere viden her:
http://vsp.lf.dk/Publikationer/Desinfektionshaandbog.aspx
og her:
http://www.medicintildyr.dk/specialtema/desinfektionsmidler/desinfektionsmidler,-alm-anvendte.aspx