Han eller hun

Download PDF

Har man kig på hamsteren som kæledyr, skal man typisk bestemme sig for, om man vil have en han eller hun.
Og det er faktisk ikke altid så ligetil, at bestemme sig for.

Spørger man andre hamsterejere hvad de synes kommer svarene i alle former og man blive ofte mere forvirret, end man var før.

 

Guldhamstere

Helt generelt siger man ofte, at hanner hurtigere bliver rigtig tam end hunnerne, og at de langhårede er de roligste.
Det er der både noget rigtig og forkert i.
Hanner bliver som regel lidt hurtigere tam, fordi de hurtigt kommer ud af deres “ungdyrs”-periode, og derefter bliver rolige af sind meget normalt. Her er det noget anderledes med hunnerne. For nogle hunner (især i de meget fertile linjer), vil hunnens ungdyrs-periode blive overtaget af en periode, hvor hun skal forholde sig til en meget hormonel periode. For nogle hunner tager det kun et par uger, før hun er fint tilfreds med, at komme i brunst hver 4. aften, mens andre bruger lang tid på det.
Faktisk bliver hunner og hanner lige tamme, hvis man ligger det samme arbejde i begge to. Hunnerne bruger måske bare lige et par uger mere på, at blive “voksen” af sind.

At de langhårede er roligere end de korthårede, og især hannerne, er også en sandhed, man skal tage med et gran salt.
De langhårede kræver ofte noget pelspleje, og det kræver jo derfor at ejeren håndterer dem fra dag 1 de får dem hjem, for at hjælpe med pelsen. Denne tidlige håndtering og måske mere intense håndtering, kan gøre, at hamsteren synes mere rolig end andre.
Men ikke desto mindre, så findes der også meget rolige korthårede og uhåndterlige langhårede. Det afhænger fuldstændigt af, hvor meget man håndtere sin hamster og hvilke linjer hamsteren er ud fra.
Typisk kommer de langhårede hamstere ud af rolige linjer, netop fordi de gennem generationer har haft behov for hjælp til at passe pelsen, og så vil de automatisk blive avlet mod at være rolige og håndterlige. Men de korthårede også kan være ud af lige så fantastiske og rolige linjer.

Dermed kan med ikke sige, om hanner eller hunner er mere tam og rolig end den anden. Typisk vil hannen hurtigere falde til ro, men hunner kan sagtens overraske og blive rolige meget før end hanner. Det afhænger meget af linje og håndtering.

 

 

Dværghamstere og kinesere

Dværghamstere har ikke den store kønsmæssige forskel som guldhamsteren har det. Den typiske han vil være lidt rolig og nysgerrig, hvor hunnerne kan godt virke mere aktive end hannerne. Men modsætningerne findes jo, og det er svært at sige fuldstændigt. Dog er det typisk sådan at hannerne er lidt roligere; nogle vil måske sige kedelige. Hunnerne typisk er mere nysgerrige og aktive; urolige ville nogle sikkert sige.
Men også hos dværgene kommer individet frem – der er nemlig stor forskel på den enkelte hamster og især på de enkelte linjer der er avlet.

Share

Skriv et svar