Tidspunker
- Kønsmoden – så tidligt som 4-7 uger
- Første parring hunner – 3 måneder
- Seneste tidspunkt for parring for førstegangs hunner – 6-8 måneder
- Sidste kuld inden – 1 år
- Første parring hanner – 3 måneder
- Drægtighedsperiode – 16 dage
- Fravænning og flytteklar – 4 uger – her SKAL de deles i kønsgrupper, hvis ikke de flytter for sig selv alene.
- Flytte for sig selv alene senest – 2-3 mdr. – Meget variabel og afhænger meget af ungerne, men de bliver kønsmoden omkring 2-3 mdr alderen og så starter de alvorlige slåskampe.
- Næste parring af hunnen – 1 måned fra sidste kuld er fravænnet.
Før parring
Før man sætter hamsterne sammen er der lidt ting der er godt at overveje og undersøge:
- Der kan kommer rigtig mange unger – hvad gør jeg, hvis ikke jeg får dem alle solgt?
- Er begge hamstere i god form? Kan moren klare et kuld og er hun klar til det?
- Hav nummeret klar til vagtdyrlægen – man ved aldrig om parring og/eller fødsel ender i problemer
- Passer mine hamstere godt sammen i farve og aftegning? guldhamstere har nogle lethale farver og forskellige hvide aftegninger, pas på ikke at få dem parret sammen! Tjek Hamsterpaletten før du parrer hamsterne.
- Kan du rådgive dine købere? Dine købere vil formentligt først komme til dig med spørgsmål – ved du nok til at kunne rådgive dem ordentligt?
- Forventer du at tjene penge på det? Glem det… :o) Det er ingen guldgrube at opdrætte hamstere ungerne spiser meget og de skal have masser af kvalitetsfoder og have skiftet buret forholdsvist ofte – det er dyrt at have hamsterunger.
Parring
Når man gerne vil parre en hun med en han, er der nogle ting man skal huske.
Hunnen går i brunst hver 4. aften omkring skumringstid. Nogle hunner går slet ikke i brunst om vinteren, mens andre er ligeglade med årstiden.
Brunsten starter typisk først omkring skumringstid og bliver første rigtig kraftig ud på natten.
Parringen skal derfor helst foregå så sent på aftenen som overhovedet muligt; typisk er hunnen først modtagelig efter kl. 21-22.
Når man gør klar til parringen, skal man gøre enten et neutralt område klar; f.eks. et bord, et ekstra bur, sofaen e.l.. Mange bruger også at tømme hannens bur totalt for alt. Dette gør man fordi hannen nemt bliver distraheret, hvis der er en masse nyt at dufte til, i stedet for at dufte til hunnen.
Man må ALDRIG sætte hannen ned til hunnen. Hun er meget territorial og vil ikke tillade ham der, selvom hun er i brunst – og hannen vil have alt for travlt med duften af hamster i hele buret i stedet for at kigge på hunnen selv. Han vil ganske enkelt gå på opdagelse i stedet for, at parre hunnen.
Der er mange meninger om, hvad der er bedst: Neutral grund eller hannens bur. Men egentligt handler det mest om hamsterne, hvad der virker bedst. Nogle hanner kan kun koncentrere sig om det i sit eget bur, andre kan bedst på neutral grund.
De første par minutter går gerne med at de snuser lidt til hinanden. Dog skal man være klar med et bæger eller lignende. Kan man ikke se brunsten på sin hun, kan det være lidt risikabelt at sætte dem sammen, og begynde de at slås, skal de skilles ad, så hurtigt som muligt.
En hun i brunst kan hannen som regel lugte på lang afstand og løber nærmest hen til hende. Hvis hun accepterer ham med det samme, vil hun stille sig i en stiv, langstrakt stillig med halen lige i vejret.
Mange hanner, som aldrig har prøvet det før, kan finde mange sjove parringsstillinger fra alle mulige vinkler, men man er aldrig i tvivl om, han har ramt plet.
De mere erfarne hanner ved godt hvad det handler om, og kan faktisk fejlagtigt komme til at forsøge sig parring på en hun, som ikke er i brunst.
Når de er færdige – det tager alt fra 3-30 minutter – skal man skille dem ad. Er man sikker på, at hannen har ramt plet flere gange og vasket sig efterfølgende, kan man roligt skille dem ad – de “rammer” som regel allerede første gang. Mange lader dem dog “gøre sig færdige”, og skiller dem først, når de ikke gider hinanden mere.
En video fra Malthes Opdræt af en parring på neutral grund, hvor man tydeligt ser hunnens “trance”-adfærd og en uøvet han, som parrer lidt fra alle sider og flytter rundt på hunnen.
Buret
Der delte meninger om, hvad der er et godt bur til hunnen, når hun skal have unger.
Generelt skal hun, fra der er 2-4 dage op til fødslen, være i et bur uden for meget indhold. Mange tager hjulet fra, så hun ikke føder dem deri eller under – det kan være fatalt for ungerne, hvis moren tager sig en løbetur med ungerne i hjulet.
De vil typisk gerne have en stor rede, nogle foretrækker et hus, mens andre hamstere ikke vil benytte det. Til reden er helt almindeligt afrevet toiletpapir langt det bedste, når det kommer til fødende hamstere.
De første 7-10 dage er størrelsen af buret ikke det vigtigste, da moren primært vil ligge inde på ungerne i reden, når ikke hun lige er ude at spise og drikke. Når ungerne bliver ca. 10-14 dage begynder de at bevæge sig rundt, og så er det vigtigt at buret er “børnesikkert”. Ingen hylder de kan kravle op på og falde ned fra, stadig ingen hjul!, ingen tremmer at klatre i – nogle unger kan klemme sig ud af de mindste tremmer. Først ved 16-17 dage alderen og til de er flytteklare kan man putte lidt tilbehør ind i buret; huler, rør, lidt grene osv., men husk ingen hjul!
Generelt er akvarier, terrarier og plastbure de sikreste at have ungerne i, så er man sikker på, at de ikke kravler ud gennem tremmerne eller klatre så højt op, at de kan falde ned og slå sig.
Fødsel og opvækst
Efter 16 dage fra parringen (parringsaften tæller som dag 0) kommer ungerne næsten på klokkeslettet. Mange hunner føder om eftermiddagen/aftenen dag 16, eller morgenen dag 17.
Guldhamstere føder alt fra 2-17 unger, som de første 5-6 dage er blinde, nøgne og farveløse – dog kan man allerede nu se, om de har sorte eller røde øjne gennem øjenlågene. Efter en uges tid kan man som regel se køn på dem og farverne kommer langsomt frem som mørk pigment.
Ved 10 dages alderen har de allerede masser af pels, og med lidt træning kan man allerede nu kende farverne på dem. De begynder at løbe rundt i buret og moren er stresset fordi hun henter dem ind i reden igen og igen og igen. Hun henter også nu småt foder ind i reden til dem, som de ligger og gumler lidt i ud over morens mad. Derfor kan parakit/undulat blandinger være gode at fodre lidt med også i den her alder. Det kan de nemlig tygge og fordøje allerede.
Ved 12-15 dages alderen kommer øjnene – og så kommer der fart over feltet! De er over det hele, når de er vågne, og smager på alt – fingre, tøj, madskålen og den indhold, legetøj, bundstrø – alt skal smages på. De spiser også nu selv – og hen over de næste 2 uger spiser de rigtig meget! Både hos deres mor, men især også af hamsterfoderet. På de 14 dage skal de helst smage på så meget som muligt godt hamster foder. Havregrød, killinge tør- og vådfoder, gnaverblandinger , drops, bananchips, bønnespirer, lidt agurk, div. typer grød – alt muligt så deres mave er så godt rustet som muligt til deres nye hjem. Jo mere de har smagt, jo nemmere får de det i overgangen deres nye hjem.
Fravænning
Når ungerne bliver 4 uger, er det tid til at sige farvel til deres mor. De er nu så store og udviklede at de kan klare sig selv. Hannerne bliver lynhurtigt kønsmodne også og kan derfor gøre deres mor drægtig igen, hvis ikke de tages fra.
Mange unger er som regel solgt, når de bliver 4 uger. Men det er meget forskelligt om de lige kan blive hentet på deres 4 ugers dag. Derfor er det godt at have to bure klar; et til hanner og et til hunner. Mange opdrættere bruger faktisk ofte, at lade dem gå der mindst et par dage, inden de lader køberne hente deres unge. Dette er med til at give ungerne en mere flydende overgang fra at flytte fra mor og ud i sit nye hjem, hvor den skal være alene i et bur.
Når ungerne er 3 måneder gamle skulle alle gerne være solgt. Men er de nu ikke det, er det nu sidste udkald for at få dem delt op! Når de er mellem 2 og 3 måneder bliver de for alvor kønsmodne og mange begynder nu ikke, at ville acceptere andre hamstere. Hvis ikke de allerede er begyndt at slås, begynder kampene muligvis meget snart. Så herfra skal de deles op : 1 hamster i et bur.
Har man ikke købere til alle sine hamsterunger, vælger mange at aflevere dem i en dyrehandel. Dyrehandlere har typisk mange kunder og kan “nemmere” få ungerne solgt.
Aflevere man sine unger her, når de er 4-6 uger gamle, så husk at aflevere dem i de to kønsgrupper, og sikre dig, at de ikke blandes igen, når de kommer derud!