Roborovski Dværghamster

Download PDF

Roborovski Dværghamster er en pudsig lille hamster.

Den bliver 5-7 cm og har en normalvægt på 25-35g. Den er lynhurtig og er den vågen, har den fart på.
Vildt lever den i Kasakhstan, Mongoliet og Kina og er en typisk meget sund hamster, som lever noget længere end andre hamstere. De bliver som regel over 3 år gammel og i fangenskab er 4 år gammel ikke unormalt. Enkelte er set blive over 5 år gammel.

Der findes ikke så meget information om denne art generelt og hvor mange farver der egentligt findes er ukendt.
Førhen troede man Husky/Hvidhovedet var den eneste kendte, men flere andre varianter har vist sig.

Den er en hurtig lille hamster og derfor kan den også være sværere at holde som kæledyr.
De bliver ikke tamme og rolige som andre hamstere og har altid meget fart på. Dog kan de sagtens blive håndvante og trygge ved hænder, så de kan sagtens håndteres nede i buret.
De er særlige ved, at de generelt som art, stort set aldrig bider mennesker. Dette gør dem uhyrligt sikre at håndtere.

Dværghamstere i naturen er udpræget sociale i små kolonier, men i fangenskab er det typisk anderledes, fordi deres forhold er så meget anderledes, og individer som ikke kan sammen i fangenskab ikke har samme muligheder for at gå væk fra hinanden.
Der findes meget sociale linjer, som nemt går sammen, men ligeledes findes der også linjer, som ikke tåler synet af andre hamstere, når de bliver voksne og har fået de første kuld.
Generelt anbefaler vi at dværghamstere holdes alene (medmindre det er avlspar), og at de holdes i et-plans bure, uden en masse rum, da dette vil blot opfordre dem til at danne små territorier i buret og skabe splid.

 

Oversættelse af artikel fra Veera Kujansuu juni 2012

Generel information om roborovski dværghamstere som sociale dyr i naturen.

I naturen er roborovski dværghamstere et dyr med god social adfærd over for artsfæller.
Dette betyder man bør kunne holde dem i fangenskab i par. Dette er dog ikke altid så simpelt som det lyder.

Hunnerne blandt roborovski dværghamstere er ofte de som bedst omgås hinanden uden problemer. Det bedste par er to hunner, helst søstre, som har levet hele livet sammen fra de var unger. En voksen hun og en ung hun (datter eller ej) fungerer ofte også helt fint. To voksne hunner kan med lidt held også sættes sammen og fungere, men man skal holde noget mere øje med dem det første stykke tid.

Ofte vil hanner i samme kombinationer som ovenfor også fungere, men alligevel opstår der oftere slåskampe mellem hannerne når de bliver voksne. En del hanner fungerer ikke sammen med andre hanner og holdes bedst alene.

Kombinationer, som man bør være ekstra forsigtig med:

  • Flokke med mere end to roborovski dværghamstere; det kan fungerer, men de skal have rigtig meget plads og der er stor risiko for pludseligt opståede slåskampe og stressfaktoren kan være meget høj.
  • Voksen han + voksen han. Erfaringerne viser at det desværre er langt over halvdelen af disse par vil ende i slåskamp og ikke fungerer.

Det er blevet et udbredt problem i dag, at roborovski dværghamstere ikke længere har den naturlige sociale adfærd over for artsfæller. Derfor skal man ikke bare være forsigtig med at sætte dem sammen, men også overveje kraftigt om den hamster med manglende social adfærd bør bruges i avlen, i det det er pga. den nuværende avl at der er blevet så mange asociale roborovski dværghamstere. Den sociale adfærd er i høj grad arveligt fra begge forældre.

Derfor bør man heller ikke holde roborovski dværghamstere sammen uden at have undersøgt linjen bag først, samt have ekstra bure parat, hvis der opstår de mindste problemer mellem to roborovski dværghamstere, i det den naturlige sociale adfærd er avlet ud af mange linjer.

 

Share

Skriv et svar