Kinesisk Hamster

Download PDF

Kinesisk Hamster er nok den hamsterart, som holdes i fangenskab, der er den mest sjældne herhjemme. Der findes meget få seriøse opdrættere og nogle enkelte private hist og her, som har et par eller to. Ellers ser man dem kun yderst sjældent i dyrehandlere rundt om, som får dem hjem fra grossister eller andre mindre sjove steder.

Mange benævner den som værende en dværghamster, og det er den gængse opfattelse af den, idet den kun er 10-12 cm lang, og derfor størrelsesmæssigt minder meget om en dværghamster.
Men den kinesiske hamster tilhører gruppen rottelignende hamster og er derfor ikke en dværghamster. De dværghamstere vi kender tilhører familien Phodopus, hvor kineseren tilhører familie Cricetulus.
Dette er den helt store forskel, som afgører, at kineseren ikke tilhører det vi kender som dværghamstere. De tre andre dværgarter vi har i landet tilhører alle familien Phodopus.

På internettet kan man finde mange ting, også en vis uenighed om kineserens reelle latinske navn.
Det varierer nemlig mellem Cricetulus barabensis griseus og Cricetulus griseus.
Barabensis er altså forskellen og grunden til, at den nogle steder er der og nogle steder ikke; er at der (måske) findes to typer kinesisk hamster – den stribede kinesiske hamster, som vi kender og så en anden kinesisk hamster uden stribe ned langs rygsøjlen. Men om de reelt er to forskellige arter, har jeg ikke kunne finde noget videnskabeligt på – endnu. Dertil findes der også en Cricetulus barabensis, altså en helt tredje type cricetulus hamster (Mongolsk hamster), bare for at forvirre det endnu mere, når man leder efter den eksakte betegnelse for vores kineser. Cricetulus familien har derover endnu flere hamsterarter i blandt, som vi ikke kan holde i fangenskab – det er en stor familie.

Men selvom de ikke er i familie med dværghamsterne, så ligner de i størrelse faktisk meget dværghamstere og er meget mindre end guldhamsteren. Den er dog meget mere lang og slank end både dværgene og guldhamsteren og den ser væsentligt bedre end dværghamstere gør.

Kineserne havde i starten lidt et blakket ry for at være aggressive mod både mennesker og artsfæller, men med årene har man fået avlet sig frem til nogle rolige og milde hamstere, som er fredelige over for både artsfæller og især mennesker.
I dag er langt de fleste kinesiske hamstere, som er opdrættet ud fra gode linjer, faktisk ikke til at drive til at bide mennesker. De er lidt mere sky i starten, men er ellers meget fredelige over for mennesker og bider faktisk så godt som aldrig. På det plan minder de meget om roborovski dværghamsteren, men er dog nemmere at håndtere og bliver også meget mere tam end roborovskien gør.
Kineseren kan godt kræve lidt mere arbejde mens de er unge for at gøre rigtig tam og tryg ved menneskehænder, men idet de ikke bider, er de stadig nemme at håndtere og dermed gøre tamme. Dog har det vist sig, at man med avlen af kineserne kan gøre rigtig meget, og at deres manglende tillid til mennesker måske stadig skyldes, at vi ikke er så langt med avlen af tamme kinesere som f.eks. med guldhamstere.
Derfor kan det kun anbefales, at købe dem fra personer, som håndterer ungerne rigtig meget mens de er små. Det gør det nemlig meget nemmere for den nye ejer, at få en rigtig tam kineser.

Omkring 70’erne kom de på kæledyrsmarkedet og blev i visse lande utroligt populære, men i Danmark har de aldrig rigtig vundet stort indpas.
I dag er det faktisk næsten et større detektivarbejde at finde nogle kinesere, men der dukker hele tiden nye op her og der.

Vildt lever den i Kina og Mongoliet. De bliver typisk 10-12 cm lange med en hale på 2-5 cm – typisk er omkring de 3, med en vægt på omkring de 20-40g. I Fangenskab bliver den gennemsnitligt omkring 3 år, men der er set eksemplare på helt op til 4½ år.
Kineserer solitærer dyr, men som dog finder sammen for at parre. Det betyder derfor, at kineserer skal leve i hvert sit bur, medmindre man har avl i tankerne. Der er mange forskellige anbefalinger omkring avl på kinesere, men fælles er at det er lidt et lotteri afhængig af de linjer man har fat i. Man skal dog altid sætte hunnen ind til ham og ikke omvendt. Ret ofte vil hunnen meget hurtigt afvise hannen i løbet af nogle dage – måske allerede i løbet af natten, når han har gjort sin pligt og hun er blevet drægtig. Her vil hun da ofte bliver aggressiv og afvisende over for ham.
Nogle vælger helt konsekvent at avle dem som vi gør med guldhamstere – kun overvåget besøg, mens man med andre linjer kan lade dem gå sammen i flere dage, mens hannen så parrer hunnen i løbet af natten.
Typisk vil man have størst succes med “guldhamster”-metoden med ældre, modne hanner over 7-8 måneder, som er større end hunnen.

Den kinesiske hamster er generelt en rigtig hyggelig lille hamster, at have som kæledyr.
Køber man den fra et sted, hvor ungerne dagligt er håndteret, vil man have størst sandsynlighed for, at få en tam kineser. Kinesere fra dyrehandlere kan godt være meget svære at få tamme, men deres milde sind, gør heldigvis, at man nemmere kan håndtere hamsteren uden, at frygte for et bid i fingeren :) Selvom en kineser kræver mere håndtering for, at blive rigtig rolig og tam, så får man også et fantastisk kæledyr bagefter. Den lever længere end andre “almindelige” hamstere og har en kæmpe personlighed. Mange kinesere bliver rigtig gode til agility, de lærer at sidde på skulderen og kravle rundt i nakken og hygge sig osv. – generelt er det en rigtig sød lille hamster, med et perfekt mildt sind, som nemt kan blive barnets bedste ven.
Desværre er de ikke så udbredt, men man kan jo håbe det vil ændre sig lidt med tiden :)

Share

Skriv et svar