Reden

Download PDF

Hamsteren et lille redebyggende dyr. Hamsteren elsker ganske enkelt en stor, fin, varm rede.
I mange år har man brugt hø eller hamstervat, og mange bruger det stadig.

Hø er et naturligt valg til redemateriale, og finder man noget blødt og fint hø kan det også være helt perfekt. Dog skal man passe på med meget groft og store stykker hø. Der advares rundt omkring, at det kan prikke hul på kindposerne, men der er endnu ikke nogle dokumenterede tilfælde af det.

Men hamstervat bør man holde sig fra. I England og USA har man meldt om mange hamstere som har brækkede ben, både voksne og unger der er blevet kvalt, og andre som er filtret totalt ind i det. Det skyldes at hamstervat er lavet af materialer, som hamsteren ikke kan rykke eller bide over. Selvom det ser blødt og lækkert ud, så frarådes hamstervat totalt til hamstere. I Sverige er man nået dertil, hvor man forsøger at gøre hamstervat ulovligt at bruge og sælge til hamstere pga. alle de skader de har oplevet.

Ellers er der mange muligheder for, hvad man kan bruge som hamsterens redemateriale. Toiletpapir er et billigt og super materiale. Det er blødt, varmt og nemt for hamsteren at lave til en rede. Dog bør man ikke bruge køkkenruller. Toiletpapir har den egenskab, at hvis det bliver vådt, så opløses det – det gør køkkenrulle ikke.
Skulle hamsteren få noget toiletpapir ned i maven, vil det lynhurtigt blive opløst uden at skabe nogle problemer overhovedet, hvor køkkenrulle kan nå at skabe forstoppelse, inden det bliver opløst i maven.

Der findes utallige kommercielle løsninger : hemp, træuld, bommuldsbælge, bommuldskapsler, fleece rester – der er mange løsninger. Generelt er alle løsninger fine, det handler om at skabe en varm og blød rede for hamsteren. Dog skal man udvise STOR påpasselighed med stofrester som fleece og bommuld! Der er set skader ifm. fleece eller bommuld, som er blevet rykket i stykker, og bagefter har de små tråde viklet sig rundt om benene. Dette kan føre til både brækkede ben og manglende blodomløb. Derfor skal man vise stor forsigtighed med det. Indtil nu har det kun været hos de små dværghamstere disse tilfælde er set.

Skal hamsteren have unger anbefaler Hamster Info til hver en tid, at man bruger helt fint og blødt hø og/eller toiletpapir. Det er rent, totalt uskadeligt og nemt at skaffe.

Mange giver også gerne hamsteren et hus at lave sin rede i. Hamstere lever i naturen i huler, så huset vil for mange være naturligt bygge sin rede i.
Der findes mange mulige huse ud på markedet, men det man især skal være opmærksom på er størrelsen og materialet.
Små plastikhuse uden andre huller end døren, vil der typisk danne kondens i. Det vil give en våd og kold rede, og hamsteren kan blive syg. Sørg for at der, enten ingen bund er i huset, eller at der er andre huller end bare indgangshullet.

Share

Skriv et svar