Løbehjul er noget vi alle kender. Løbehjul er faktisk noget af det, mange tænker som “standard udstyr”, når man tænker på hamstere.
Mange gange er løbehjul også det helt perfekte stykke legetøj og aktivering for hamsteren. De fleste hamstere kan bruge flere timer og løbe mange kilometer på en nat i deres løbehjul. Og derfor skal man huske, at vælge sit løbehjul med omhu. Et løbehjul er nemlig ikke bare et løbehjul.
Den første og vigtigste ting, når man skal kigge på løbehjul ; størrelsen!
Løbehjulet må ikke være for småt til hamsteren. En god generel retningslinje er, at løbehjulets omkreds, skal være 4 gange hamsterens fulde længde fra snudespids til haletip.
Det er et lidt større regnestykke faktisk. Hamsterens størrelse kalder vi X og løbehjulets omkreds Y – så har vi at Y=4X. Men Når man så køber løbehjul får vi altid diameteren på hjulet – ikke omkredsen. Hjulets diameter er omkredsen delt med pi (ca. 3,14), altså Y/3,14 = diamteren. Når vi nu kender Y som 4X, kan det så omskrives til: 4X/3,14=diameteren – eller 4*hamsterens fulde længde / 3,14 = mindste diameter på det løbehjul hamsteren skal have.
Det er et pokkers regnestykke, og det er rigtig træls at regne i hovedet nede i butikken.
DHI anbefaler ALTID, at man spørger opdrætteren, hvor store hamsterne er i den linje man køber en unge fra, da størrelsen på hjulet er meget afhængig af, hvor stor hamstere bliver! Store guldhamstere skal have store hjul – naturligvis!
Som MINIMUM anbefaler vi:
- Guldhamster : 20-28 cm – men HUSK at spørge opdrætteren, hvilken størrelse de bruger, da guldhamstere varierer meget i størrelse.
- Kinesisk Hamster : mindst 15-20 cm, især hanner af store linjer har godt af 20 cm.
- Campbells og Vinterhvid Dværghamster : mindst 15-20 cm ,
- Roborovski Dværghamster : mindst 15-20 cm.
Man skal også kigge på er løbefladen – det er faktisk lige så vigtigt som størrelsen.
Løbefladen skal være fast og uden huller. Tremmeløbehjul er direkte farlige for hamstere og når de løber så langt i hjulene, skal hjulet have en god fast, solid bund at løbe på. Typisk er de fleste løbehjul lavet af plastik, mens andre af metal eller træ.
Løbehjulets materiale har også betydning for, hvor nemt det kan gøres rent.
Træ-løbehjul kan være rigtig flotte at se på, især hvis man ikke er vild med et bur fuld af plastik. Men man skal huske at træ ting kan være rigtig svære at gøre rent, og løbehjul bliver meget ofte brugt som toilet. Bakterier hober sig dermed meget let op i et træ-løbehjul, hvis ikke man er meget grundig med rengøringen heraf. I forhold til rengøring er plastik hjulene meget nemmere at rengøre.
Inden for løbehjul har det klassiske rundt hjul, som hamsteren løber inden i, været den klassiske.
Men “Flying Saucer” er blevet mere og mere udbredt. Det er i princippet en plastiktallerken, som er på skrå, som hamsteren så løber ovenpå. Dette gør at hamsteren ikke risikere at løbe bagoverbøjet og løbefladen er rigtig god. De er samtidig ofte også nogle af de mest lydløse “hjul” på markedet.
Dog skal man stadig tænke i størrelse med FS. Bliver den for lille vil hamsteren enten slet ikke bruge den, eller også vil de komme til at løbe i sidebøjet stilling. Dette er lige så usundt som at løbe bagoverbøjet.
Derfor anbefaler vi på HamsterInfo:
- Lille FS : Roborovski, – unger af Vinterhvid og Campbells
- Mellem FS : Kinesisk Hamster, Vinterhvid, Campbells, Guldhamstere
- Stor FS : Guldhamster
At købe hamsterhjul er noget mange tror er nødvendigt. Det kan det også nemt være for fx. en guldhamster. Guldhamstere kommer nemt til at kede sig i små bure, andre er nærmest afhængige af sit hjul, og det kan man ikke rigtig ændre på.
Men mange dværghamstere har ikke et direkte behov for løbehjul, hvis ellers buret er indrettet rigtigt. Dværghamstere vil gerne have et bur proppet med alt muligt spændende og kravle rundt i, og det kan faktisk ofte nemt være nok for dem. Hos dværghamster avlspar, er ting som løbehjulet faktisk en af de ting, som de typisk vil komme op at slås om. Har man avlspar, tilrådes det at have mindst et løbehjul pr. hamster eller slet ingen.
Ligeledes frarådes et løbehjul faktisk så længe en hamster har unger. En voksen hamstermor, som løber i løbehjulet, kan nemt komme til at gøre skade på ungerne, som ikke har ordentligt styr på motorikken endnu. Hamstermor løber meget hurtigere end ungerne og det kan give uheld. Derfor bør hamstere ikke have løbehjul, mens de har unger i buret.
Løbehjul bliver beskyldt for mange ting – heriblandt stereotyp adfærd.
Hvorvidt en hamster faktisk udviser stereotyp adfærd i et løbehjul er noget man kan diskutere meget længe uden at komme frem til et endegyldigt svar. For jo, de hamstere, som ikke har andet at give sig til end sit løbehjul, vil nogle få måske begynde at udvise stereotyp adfærd.
Men det er et fåtal. Hamsteren er i naturen et meget aktivt lille væsen, som løber mange kilometer, for at skaffe føde. Den mulighed har de meget sjældent i et bur – for det er sjældent, at vi har så store bure, som de har territorier i naturen (1-3 kvm alt efter art).
Løbehjulet bliver så dens “afløb” for manglende areal at løbe på – og det er ikke nødvendigvis stereotyp adfærd, men et behov for fysisk aktivitet.
Løbehjulet bør ALDRIG være det eneste aktivitet hamsteren har, men løbehjulet er et godt supplement til at aktivere hamsteren i buret.