Når man får sin hamster hjem, melder det sig ofte straks – hvordan får man hamsteren tam?
Der er mange måder at gøre det på, og det afhænger både af, hvilken art det er, hvor den kommer fra – og i stor grad om, hvor bange man selv er for at blive nappet i fingrene.
Forskellen på artene ligger bl.a. i:
- Campbells Dværghamsteren er meget territorial, derfor er den svær at gøre tam inde i sit bur, for det vil den forsvare med tænderne forrest. Her skal man helst have lokket hamsteren ud af sit bur i en kop e.l.
- Guldhamstere kan være meget territorial, men er det ikke altid. Især reden skal man ikke forstyrre den i i starten.
- Vinterhvide, roborovski’er og kinesere bider enormt sjældent og de kan derfor være meget nemmere at håndtere nede i buret.
Det er heller ikke lige meget hvor hamsteren kommer fra. Er den nu fra en dyrehandel, der aldrig har snakket med den og hamsteren derfor aldrig er blevet håndvant, så starter man på et helt andet plan, end hvis den kom fra en sælger, der har håndteret den meget fra fødsel. Dens baggrund gør også en stor forskel – det er ikke lige meget om mor og far var tamme eller ej.
Og er man ikke bange for at blive nappet i, er man nok også lidt mere “modig” med sin håndtering af hamsteren. Er man bange for tænderne, er man selv meget mere forsigtig – og det er ikke altid dumt at være.
Grundlæggende handler det om tillid og tryghed.
Vi har hørt mange måder, som indebærer både tykke handsker og “tvangshåndtering”, men det er en meget stressende måde (og måske voldsom), at lære en hamster, at man ikke er farlig. Med hamstere kommer man sjældent langt med tvang. I hvert fald ikke hvis man vil have et kæledyr, som kommer frivilligt hen til ens hænder.
I stedet skal man have lidt tålmodighed, og forsøge at gøre sig “venner” med sin hamster. Uden at putte for mange menneskelige værdier og følelser ned i en hamster, så er det mere eller mindre det, som det handler om; hamsteren skal lære, at man ikke er farlig, men tværtimod er en god ting – hver gang!
Det starter fra det øjeblik, man får hamsteren hjem. Hamsteren skal have ro til, at lære sit hjem at kende og at det er trygt. Dette skal man vedholde; at buret er dens tryghed. Sørg for, at advare hamsteren inden du stikker; larm lidt udenfor buret, kald på den, kør fingrene hen af tremmerne – så den ved du kommer.
I starten hav en godbid eller mad med til den, hver gang du forstyrrer, så får den lidt lækkert. Det lærer en hamster hurtigt, de er nemlig oftest meget madglade, når først man lige finder deres yndlingsgodbid. På den måde lære hamsteren, at ens hænder kommer med godbidder og forventer derfor gode ting, når du kommer og forstyrrer den. Det er en rigtig god indgangsvinkel at have, for så er du ikke længere en trussel.
Langsomt kan man begynde, at ligge godbidden op i hånden; først på kanten og senere længere og længere ind i hånden, så hamsteren skal op og stå i hånden. Endelig ikke løfte hånden de første gange, bare lad den lære, at der ikke sker noget og det ikke er farligt.
Efter nogle gange kan man løfte hånden – bare lige en cm af gangen og så ned igen. Efter kort tid kan man så uden problemer løfte hamsteren ud af buret – den har nu lært at du ikke er farlig.
Hamsteren lærer hurtigt, at det ikke er farligt, at blive løftet ud af buret; faktisk står de hurtigt og venter på at bliver løftet ud og komme på eventyr.