Overvejelser inden

Download PDF

Inden man køber en hamster, er det rigtig godt, at have tænkt sig godt om.
En hamster bliver typisk 2 år, og i de år er hamsteren fuldstændig afhængig af sin ejer.
I løber af de to år, skal man sørge for hamsteren på bedste vis.
Man først have afgjort med sig selv og hele familien i huset – har man tid og plads til dette nye kæledyr.
Hamsteren skal have sin faste plads i hjemmet, både med bur, bundstrø, foder osv., som skal være bestemt og klar inden man får hamsteren hjem, og den skal passes af nogen, hvis man selv tager på weekend eller ferie – den skal jo have mad og vand hver dag.
Det er også en god idé at have kigget sig omkring efter en god dyrlæge. God er ikke lig med dyr, men man bør have undersøgt, hvilken dyrlæge i nærområdet, der kan hjælpe en, hvis man pludselig står og har brug for akut hjælp til hamsteren.
Hamsteren er til dagligt et kæledyr uden ret store omkostninger. Bundstrø og foder er langt fra de dyreste ting at købe, når blot alt grundudstyret er købt ind.
Der hvor det kan blive dyrt, er hvis hamsteren bliver syg en lørdag aften. Man skal have gjort op med sig selv, om man vil ofre de penge på hamsteren – inden man køber hamsteren!
Hamsteren (og dyr generelt) skal dyreværnsloven:

§ 1. Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe.

§ 2. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Dermed skal man tage hamsteren til dyrlæge – også lørdag aften, hvis den har behov for det. Man hører desværre stadig gang på gang, om forældre, som ikke gider tage til dyrlæge med børnenes hamster, og det er ikke ok.
Hvis man ikke vil bruge penge på dyrlæge til hamsteren, bør man som minimum kunne aflive hamsteren på en human facon, så man ikke overskrider dyreværnsloven.

Hvem skal have hamsteren?
Hamsteren er et rigtig godt dyr til børn, men inden barnet får lov til at få en hamster, bør man huske:

§ 19. Dyr må kun overdrages til børn under 16 år, hvis forældremyndighedsindehaveren samtykker.

Forældrene er altid ansvarlige for børnenes kæledyr, og det kan være en rigtig god familieting at have sammen. Men børn må aldrig alene have ansvaret for et kæledyr.

Share

Skriv et svar