Hybrid/Sibirisk Dværghamster

Download PDF

Sibirisk Dværghamster – det er det langt de fleste kender som en “helt almindelig dværghamster”. Man ser dem i dyrehandlerne over hele landet i hobetal , og man ser dem også i stor stil ude hos de private. Man ser desværre faktisk sjældent andet!
De er nemme at passe, nemme at få til at yngle og ofte har de også et ok temperament som kæledyr.

Men – for der er et men!
Der er nemlig en ting ved de “sibiriske dværghamstere”.
Der er nemlig ikke nogen hamsterart som hedder “sibirisk dværghamster”. Og hvorfor er der så ikke lige det om man må spørge? For det er nemlig det rigtig mange tror og “ved” helt fra barnsben af! Man har da altid kaldt dem for sibiriske- eller russiske dværghamstere…
Biologisk set er der ingen selvstændig art ved navn sibirisk dværghamster. I mange år troede man, at de to arter vinterhvid dværghamster og campbells dværghamster var en og samme art. For i vildt formen ligner de faktisk hinanden rigtig meget, de lever vildt med kun få hundrede kilometers afstand, og adfærden er ikke så forskellig ude i det vilde. Gik man ned på celle niveau blev teorien om én art også bakket op af, at de havde samme antal kromosomer – og da man indfangede dem og gjorde dem tamme, kunne de endda parre dem sammen og få levedygtige unger ud af det – unger som senere kunne reproducere sig selv. Artskrydsninger plejer jo at være sterile, men evolutionen har spillet ind her, for disse artskrydsninger er i den grad ikke sterile.
De levedygtige fertile unger, er dem vi ser i hobetal nu over hele Europa.

Men hvorfor er de så ikke en art, når de kan få unger og ligner hinanden?
Man forskede videre i dem og der viste sig pludselig forskelle:
Vinterhvid dværghamsteren får, som navnet antyder, ofte hvid pels om vinteren – det gør campbells hamsteren aldrig.
Vinterhvide har kun en farve og en aftegnsmutation, som kan kombineres, hvor campbells har mange flere mulige farver og aftegn – de har altså stor forskel på deres farvegener.
Adfærden så man også pludselig forskelligheder i. Campbells viste sig, at være langt mere territorial, men dog stadig måske mere social i deres parforhold end de vinterhvide.
Da man gik længere ned i cellebiologien, så man flere forskelligheder i de to arters DNA, forskelligheder som dog ikke afholdte dem fra, at få unger sammen i fangenskab.
Det er ikke så mange år siden, at denne viden blev tilgængelig (1990’erne blev det vist for alvor kendt blandt de, som gik højt op i det), men ikke mange var interesserede i at holde dem adskilt – de var jo allerede blandet sammen!
Især grossister og dyrehandlere havde ingen interesse i, at de nu skulle til, at adskille de to arter (og lære at kende forskel!) og fortælle, at de førhen havde lavet artsblandinger og solgt dem som værende en artsren hamster. Dyrehandlere og grossister fortsatte med, at sælge dværghamsterne som “sibiriske dværghamster” og fortsætter stadig, for det kender folk jo allerede og det sælger! Så hvorfor skulle de dog lave om på det? Det er jo rigtig fine kæledyr, selvom de er solgt under en noget misvisende reklame – så hvad er problemet egentligt?

 

Problemet med “sibiriske dværghamster” er mere end et.

  1. I naturen ville de aldrig parre sig. Det er en unaturlig blanding præcis som, når man parrer løve og tiger sammen. Selvom de lever så tæt, holder de sig for sig selv. Skulle deres vej krydses, vil de gå forbi hinanden eller måske slås om territoriet.
  2. De renartede er truet! På kæledyrsmarkedet er det mere end svært at opstøve en renartet vinterhvid eller campbells! Vinterhvide er i Danmark ved, at få lidt fremgang, men ikke meget. Campbells er stort set væk herhjemme. Jo mere markedet er mættet af blandingerne, jo sværere bliver det for de renartede, at komme ind på markedet igen. De er fredet i naturen, og det er meget svært, at få lov til, at lave indfangninger af dem for, at skabe nye rene stammer af arterne. Dermed er artsblandingerne med til at true bestanden af de renartede.
  3. Sundheden er ikke i top. Det er ikke nogen hemmelighed, at deres kromosomantal er ens, men deres DNA er ikke. Deres DNA har små forskelle – forskelle som er nok til at påvirke deres sundhed. I England har de større problemer med diabetes hos campbells end vi har herhjemme, men mere og mere tyder på, at artsblandingerne i mange tilfælde er mere disponeret for diabetes end renartede. Dabetes kan de nemt gå med skjult i lang tid – især hvis man ikke kender diabetes symptomerne hos hamstere.
    Cancer er også en stor risiko. Hybriderne er faktisk i højrisiko for, at danne de celleforandringer som kan give kræft, netop fordi deres DNA ikke passer sammen. Det kan give store problemer i forhold til, at cellerne skal fungere ordentligt. Cancer har faktisk i mange år været en “almindelig” dødsårsag blandt “sibiriske dværghamstere” – og samme tendens ses altså ikke i samme grad hos de renartede.
    Deres gener passer bare ikke perfekt sammen, som hos de renartede – det er i risiko for at skabe sundhedsproblemer for vores kære hamstere!
  4. Usikkerheden – især på adfærden. Artsblandinger har jo rødder i både vinterhvide og campbells, og hvilke artstræk der vil blive mest synlige er et puslespil. Man ved faktisk aldrig rigtig, hvad man får! Der er mange fordomme om hamstere, der bider og at dværghamstere er nogle hysteriske bæster. Her har artsblandinger helt sikkert været en faktor som har spillet ind! Adfærden hos vinterhvide og campbells er ikke helt ens og det skaber altså problemer, når det så blandes sammen.

 

Men hva så? hvordan undgår man at købe en artsblanding, oger det nødvendigt at undgå artsblandingerne?
Det er der efterhånden kun én måde at undgå blandingerne på. Hvis man vil købe en vinterhvid eller campbells, og være sikker på dens art, så skal man sikre sig, at den har en stamtavle fra Dansk Hamsterforening – DHF. De startede i 2007 med, at registrere de få hamstere herhjemme, som man vidste ikke var artsblandinger. I dag kan vi kun regne med, at de hamstere, som er ud af de dengang registrerede hamster, er renartede – ingen andre.
Køb din dværghamster hos en opdrætter, som registrerer sine dværghamstere – det er din eneste sikkerhed som køber.
Dog skal man huske, at artsblandinger kun kan laves mellem vinterhvid og campbells dværghamster. Guldhamster, roborovski og kinesisk hamster er ikke i “fare” for at være artsblandinger.
Om man vil lave artsblandinger må være op til den enkelte at vurdere, men man skylder sine hamstere og købere, at sætte sig godt og grundigt ind i hamsterarterne og risikoen ved at blande dem!
Dansk Hamster Info vil IKKE bakke op om artsblandinger, da vi går ind for bevaring af de renartede. Dog har der de sidste år, været en meget negativ stemning over for de, som har købt en artsblanding – dette ønsker vi IKKE at være en del af! Mange køber “sibirisk dværghamster”, fordi det er det de kender og de køber den i en dyrehandel – ofte fordi man ikke ved, at der er andre muligheder!
Information, information, information og mere information må være vejen frem – ikke hetz mod de, som købte en hamster i den tro, at dyrehandleren faktisk vidste noget, om de varer han sælger!
HamsterInfo.dk er OGSÅ en side for de hamsterejere, som har en artsblanding :)

 

Hybrid? Ja det er det DHF vælger, at kalde disse artsblandinger. Og det er ikke forkert…
slår man ordet hybrid op, får man denne forklaring: “En krydsning eller hybrid er en blanding af to arter.”
Hybrid får dog let en negativ klang, og derfor har jeg i denne artikel meget bevidst kaldt det “artsblandinger”.

 

_

Share

Skriv et svar