Utøj og parasitter er noget mange har prøvet med deres hund eller kat; lopper, flåter, lus osv.
Hamstere kan også blive ramt af flere forskellige typer utøj og parasitter
- Hundelopper – de bider, overlever og formere sig kun på guldhamstere og vinterhvid dværghamsteren. De andre arter bider den, men kan ikke leve og formere sig.
- Kattelopper – de bider, overlever og formere sig kun på guldhamstere, vinterhvid og campbells dværghamstere. De andre arter bider den, men kan ikke leve og formere sig.
- Lus – Det kommer meget an på de forskellige typer af lus, men generelt trives de fleste lus fint på alle hamstere
- Pelsmider – Førhen troede man ikke de smittede, men har en hamster først haft et udbrud, skal alle hamstere behandles uanset art. Pelsmider har vi oplevet i Danmark i 2008, at det smittede fra guldhamster til campbells og roborovski. Det formodes derfor at smitte på kryds af arterne.
- Blodmider – de bider, overlever og formere sig på alle arter, og er en meget invasiv mide. Den gængse blodmide, som rammer gnavere og reptiler kan gå på hunde og katte også. Dog formere de sig sjældent på større pattedyr som hun og kat, men kan være meget generende.
Som det ses, så går roborovski dværghamsteren og den kinesiske hamster stort set fri for de gængse utøj som især lopper. Det betyder dog ikke, at de ikke kan være irriteret af dem. Lopperne vil stadig bide hamsteren, men kan ikke overleve der – det vil kræve en anden vært.
Generelt skal man aldrig se stort på, hvis hamsteren får symptomer på utøj. Nogle kan nemlig være direkte livstruende for små hamstere, bl.a. kan blodmider være direkte livsfarlig for hamstere, hvis ikke den behandles.Typisk vil f.eks. blodmiden først angribe hamsterens duftkirtler, da de er meget blodfyldte. Det er derfor et rigtig godt sted, at starte med at kigge, hvis man mistænker utøj.
Symptomer på utøj og/eller parasitter
- Øget tendes til at klø og vaske sig
- Bare pletter i pelsen
- Hævede og irriterede duftikrtel/duftkirtler
- Er sløv
- Bliver irritabel
- Tydelige helt små sorte pletter i pelsen eller i buret – afføring fra lopper.
- Tydelige levende utøj kravler rundt i buret eller pelsen
Behandling
- Find kilden til lopperne! Det er nyttesløs at behandle hamsterne, hvis ikke man behandler/fjerner kilden til utøj. Det kan være en hund, kat – eller måske det hø man har fået hjem fra dyrehandleren. Loppeæg og larver kan ligge i dvale i over 6 måneder og vente på en vært, så man kan nemt få utøj ind med div. typer bundstrø, legetøj osv.
- Frontline Vet Spray – Dræber lopper, lus, blodmider. 3 behandlinger med 14 dages mellemrum, hvor buret og indholdet også gøres totalt rent.
- Stronghold – Dræber lopper, lus. 3 behandlinger med 14 dages mellemrum, hvor buret og indholdet også gøres totalt rent.
- Advocate – Dræber lopper, lus. 3 behandlinger med 14 dages mellemrum, hvor buret og indholdet også gøres totalt rent.
- Ivomec – Receptpligtig middel, som slår alle former for utøj og parasitter ihjel – inkl pelsmider. Meget stærkt middel, som dog skal bruges med omhu. for pelsmider er behandlingen typisk 3 gange med 14 dages mellemrum, med rengøring af bur og tilbehør også. Dog er hamstere meget sarte over for Ivomec og det kan i værste fald inden for 6 uger efter sidste behandling give akut lever og nyresvigt. Derfor skal man være meget varsom med doseringen af det og kun bruge ivomec til hamstere, når det er absolut eneste udvej (f.eks. pelsmider). Det må ikke bruges mod lopper og lign. utøj som kan tages med andre midler.
- Rengøring – rengøring af alt i huset er stort set altid nødvendigt, hvis først man er alvorligt ramt af lopper. Tekstiler som kan vaskes bør vaskes, for det er især her æggene ligger og lurer. Hamsterne træting hældes over med kogt vand og smides i fryseren i 1-2 døgn og plastikting vaskes af i varmt vand og sæbe. Bundstrø smides ud, for her er en af de største kilder til flere æg og larver, og nyt bundstrø købes så ind når der skal laves burskifte igen.
- Er du i tvivl, så søg dyrlæge så hurtigt som muligt.
Forebyggelse
- Frontline Vet Spray – Flere og flere har gode erfaringer med, at holde sine gnavere beskyttet præcis som med katte og hunde. En lille smule Frontline hver 4. uge holder lopper og lus væk.
- Behandle altid nye dyr – Får man en ny hamster, er det en god idé, at give den en behandling 2 gange med 14 dages mellemrum. Så har man slået evt. lopper ihjelæ som kommer fra tidligere ejer.
- De andre dyr i hustanden – har man hund og/eller kat, så sørg for at behandle dem hver 4. uge også – det holder lopperne væk fra hele hjemmet.
- Vær kritisk – Hvis du gentagende gange får blodmider eller lopper med hjem, når du henter spåner eller hø hos dyrehandleren, så overvej at skifte. Hvis du får utøj med hjem fra en sælger, så informér dem om det, og overvej evt. om du skal købe dine hamstere andetsteds fra, hvis ikke sælger vil behandle sine dyr.