Bundstrø

Download PDF

Bundstrø er noget af det vigtigste for hamsteren.
Der findes rigtig mange slags og langt de fleste vælger almindelige høvl spåner i prespakker hos de lokale dyrehandler. Det er nemt og noget vi alle kender.
Det er let, blødt og varmt for hamsteren og det er let tilgængeligt og billigt for os som ejere at skaffe.
Men mange af os kender også den støvsky, der følger sådan nogle billige spåner, når de hældes op i buret! For os er den en kortvarig gene, men for hamsteren er det en uendelig gene! Den skal bo i de spåner og grave rundt i det – med støv og irritation til følge!

Derfor er der heldigvis kommet mange andre alternativer på markedet nu.

  • Støvfrie høvl spåner er der mange der reklamere med, og nogle enkelte har har faktisk fået held af sig og producere lette, bløde og forholdsvist støvfrie spåner. Men de er sjældne og svære at finde – og ofte ikke pengene værd.
  • Hemp/Biobase fungerer fuldstændigt som alm. spåner, men de støver som regel meget mindre, suger meget bedre og holder bedre på lugten end spåner og er dermed mere drøjt i brug. Dog er det også dyrere end spåner er, men kvaliteten er meget bedre. Mange hamsterejere er glade for hemp-strø, da det er er et naturligt materiale, som hamsterne både kan grave i og lave gode huler i. Det filtrer ikke helt så meget i pelsen som almindelige spåner heller.
  • Hørstrø er ikke så kendt, men et ganske udmærket produkt, som suger ok og holder helt fint på lugten. Det er dog meget løst og flyvsk, hvilket besværliggøre det for hamsteren at grave i det – og det sviner, når de graver i det. Det er ligeledes svært at skaffe, men det er ude i nogle foderstof-forhandlere.
  • Majsstrøelse er et relativt ukendt type bundstrø til hamstere. Det fungerer, men noget støver mere end andet og noget har en lidt sjov lugt. Det er dog enormt drøjt i brug og indkapsler lugten hurtigt. Dog er det meget svært for hamsteren at grave i og noget er meget flyvsk. Det kræver meget redemateriale, da det ikke er ret blødt for hamsteren at ligge i. Det fås hos nogle få dyrehandlere og webshops – mærket “Chipsi” er nok det mest udbredte.
  • Carefresh er bundstrø lavet på cellulose rester fra papirindustrien, som giver et utroligt blødt og støvfrit bundlag – dog er det dyrt i indkøb. Kvaliteten er gnaske ok, men prisen er lidt høj. Det fås efterhånden i mange butikker og webshops.
  • Boxo er lidt a la Carefrsh – princippet er fuldstændigt det samme. Det er dog knap så dyrt. Kvaliteten har været opadgående de sidste par år og har nu overhalet Carefresh. Mange hamsterejere er rigtig glade for dette produkt, da det holder godt på lugten, støver minimalt, er tørt længe, er blødt og lækkert for hamsteren både at lave rede af og grave rundt i – og har en fornuftigt pris.
  • Bøgeflis. Bøgeflis kendes nok især hos folk med reptiler eller fugle, men især til langhårede guldhamstere er bøgeflis virkelig populært! Det filtrer nemlig ikke i pelsen og holder buret tørt og lækkert længe! Det har en lang levetid buret og til en fornuftig pris! Det er dog ikke særlig blødt for hamsteren at gå på eller grave i, så der er f.eks. toiletpapir til reden nødvendigt.
  • Og sikkert mange andre slags bundstrø, som vi ikke lige kender endnu…

 

Der findes rigtig mange slags bundstrø, men det er altid et valg der skal besluttes ud fra flere kriterier.
Hamsteren vil helst have et tykt lag bundstrø, som er blødt at gå på, kan graves i og som ikke støver. Det skal være rent og tørt, holde lugten af afføring og urin nede.
Men for ejeren af hamsteren er der typisk også flere ting, der spiller ind; sviner der rundt om buret, når hamsteren graver, lugter det hurtigt, er det dyrt at købe og hvor drøjt er det, er det nemt at få fat på eller gider man vente på en fragtmand kommer med det, er det tungt at slæbe på og hvor meget fylder det i skraldespanden – alle sådanne praktiske ting, som man kun kan bestemme selv, hvor man vil prioritere og hvor man vil gå på kompromis.

Share

Skriv et svar