Hvor køber jeg den?

Download PDF

Man kan købe hamstere en del steder efterhånden.
Mange tror stadig at dyrehandleren er stedet, at købe sin nye hamster, men faktum er, at der er flere og flere velopdrættede hamstere ude på det private marked.

Dyrehandleren er det sted, hvor vi køber “impuls” – for hvem ved om den er der i morgen.
Vi kender dyrehandleren, og vi ved hvilke vilkår de kommer fra, det kan man jo se.
Og de vilkår er meget forskellige fra sted til sted!
Nogle dyrehandlere passer hamsterne ganske fint og sørger for, at hamsterne har hvad de behøver.
Men der er mange usikkerheder ved at købe i en dyrehandel!
Man kender sjældent baggrund på hamsterne, og det er stort set umuligt at få renartede dværghamstere i en dyrehandel.
Dyrehandlere skal tjene på deres hamstere – det er et faktum at de er en butik, som skal tjene penge på sine produkter.
Hvor stor en selektion der er på forældredyrene er også altid meget svingende, og derfor ved man aldrig rigtig hvad man får fra en dyrehandel. Det kan være alt lige fra den mest nuttede kælne hamster til et arrigt bæst, som man aldrig får ordentligt tam.
Risikoen for at få en drægtig hamster med hjem fra dyrehandleren og misinformationer er desværre også skræmmende høj.

Der er også andre muligheder end dyrehandleren i dag.
Der er “naboens nabo”, som pludselig har fået unger. De unger er sjældent særligt meget planlagte, men dog højt elsket af ejerne. De får daglig håndtering i massevis og bliver håndteret meget mere end f.eks. en dyrehandel kan nå det.
Disse “hovsa”-kuld kommer rigtig ofte hos “familien Danmark” og ungerne bliver ofte rigtig dejlige og rigtig håndtamme.
Forældrene er jo kæledyr hos ejeren og derfor kan man som oftest sige noget om forældrenes helbred og temperament, men derfra stopper oplysningerne typisk også om baggrunden. Ikke mange “helt almindelige ejere” ved så meget om hamterarterne, div. sygdomme osv., så igen er man lidt på bar bund, når det kommer til selektion af forælredyrene.
Men man får som udgangspunkt nogle rigtig lækre kæledyr ud af et :)

Endeligt er der en lille bitte skare af passionerede hamsteropdrættere. De går med liv og sjæl op i hamsteren sundhed, temperament og baggrund. De er i fåtal og derfor kan det være svært at få en hamster fra en opdrætter. Det er klart en af de største ulemper, hvis man vælger at finde en rigtig opdrætter at købe af – det er lidt mere besværligt som udgangspunkt. Dog er en meget vigtig fordel: Man ved, hvad man får. En dygtig opdrætter ved præcis, hvad der ligger bag ved forældredyrene i en parring, og selekterer ud fra at både temperament og sundhed skal være i orden i flere generationer bagud. De har sat sig ind i basis ting omkring pasning og pleje, men også om avl og opdræt, artsrenhed, ungernes opvækst og nogle har også sat sig ind i farver og genetik. Opdrættere sætter en slags “ære” i at lave så dejlige dyr som muligt, og derfor får man som regel rigtig dejlige kæledyr, ofte fulgt af stamtavle, masser af gode informationer og råd og som oftest også en god madpakke og billeder fra opvæksten.

 

Hvor man vælger at købe sin hamster fra, står enhver frit, og ingen hamster er pr. definition bedre end andre.
Men man skal huske, at jo jo mindre folk går op i hamsteropdræt, jo mindre kan man som regel også få at vide om sin nye hamster, og jo mindre sikkerhed har man for, hvad det er man køber.
Familier har som regel mere tid til at håndtere ungerne, frem for f.eks. en dyrehandler. Mange dyrehandlere har primært hamsterne for at tjene penge – det har private som udgangspunkt ikke. Dér ligger den store forskel som regel i, hvor dejlig og tam en hamster man får med hjem.

Share

Skriv et svar